Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees (gingiva recessie): Als blootliggende tandhalzen een probleem worden

Veel mensen hebben last van terugtrekkend tandvlees (in officiële termen aangeduid als ‘gingiva recessie’). Deze recessie van het tandvlees kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door te hard poetsen, de ophoping van plaque langs de tandvleesrand, een hoog lipbandje of een afwijkende plek van een tand of kies in de tandboog. Ook na orthodontische behandeling kan het tandvlees terugtrekken.

Gevoelig en anders van kleur

De gevolgen zijn vaak minder prettig. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt het tandbeen (‘dentine’) bloot te liggen. Dit tandbeen is zachter dan tandglazuur, er kan sneller cariës ontstaan. Omdat de uitlopertjes van de tandzenuw zich in het tandbeen bevinden, is het tandbeen bovendien gevoeliger voor warm, koud, zoet of zuur. Tandenpoetsen kan gevoeliger worden, waardoor de blootliggende tandhals moeilijker schoon te houden is. Het dentine is ook anders van kleur dan glazuur, het verkleurt sneller en ziet er niet altijd even mooi uit.

De oplossing

Tandvlees dat teruggetrokken is, komt niet meer op de oude plek terug. Maar de blootliggende tandhalzen kunnen via microchirurgie wel opnieuw bedekt worden. Als blootliggende tandhalzen een probleem worden, kan de parodontoloog een zogeheten ‘recessiebedekking’ uitvoeren. Met behulp van microchirurgie wordt dan een stukje tandvlees getransplanteerd, waarmee de recessie voor een deel of helemaal bedekt kan worden.

 

 

 

De KvPA is al jaren leidend in deze behandelingen. Met grote regelmaat wordt deze behandeling succesvol uitgevoerd in onze kliniek en zijn er talloze publicaties van ons verschenen over dit onderwerp. Klik hier voor het resultaat van een dergelijke behandeling.

Zwarte driehoeken

Ook komt het voor dat het tandvlees zich tussen de tanden terugtrekt als gevolg van ouderdom, of voormalige tandvleesontsteking. Dit vormt de niet zo fraaie zwarte driehoeken tussen de tanden. Helaas is dit probleem niet met een tandvleesoperatie op te lossen. Wel kunnen we het oplossen met behulp van schildjes van porselein, composiet of met behulp van een tandvleesprothese. Meer informatie over deze esthetische tandheelkunde vindt u hier.

Wilt u meer weten of deze behandeling ook voor uw gebit een interessante mogelijkheid is? Onze experts vertellen het u graag.

Indien u onderstaand contactformulier invult, nemen wij op korte termijn contact met u op om over de mogelijkheden te praten.

Beste patiënt.

De KvPA is een gespecialiseerde kliniek. Ons team draagt een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor uw gezondheid en die van onze medewerkers.

Zoals u weet hanteert onze praktijkaltijd al zeer hoge hygiëne- en infectiepreventieregels. In toevoeging hebben wij extra strenge (hygiëne)maatregelen doorgevoerdzodat u weer met een gerust hart naar de praktijk kan komen.

U ALS PATIENT

U bent als patiënt van harte welkom in de kliniek indien u alle onderstaande vragen uit de CORONA-Anamnese met ‘NEE’ kunt beantwoorden:

  1. Bent u positief getest op corona en <2 weken genezen?
  2. Heeft u nú huisgenoten/ gezinsleden met (mogelijk) corona?
  3. Heeft u nú, ≤ 2 weken, één of meer van de volgende symptomengehad:verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn,benauwdheid, koorts (>38⁰C)?
  4. Bent u in (verplichte) thuisisolatie?
  5. Woont u in een verpleeghuis met ouderen of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

WIJ ATTENDEREN U GRAAG OP ONZE VOLGENDE RICHTLIJNEN

  • Mocht u vlak voor uw afspraak tóch ziekteverschijnselen vertonen die gerelateerd zijn aan Covid-19, dan verzoeken wij u uw afspraak alsnog te annuleren.
  • Bij aankomst in de KvPA wordt u door onze gastvrouw ontvangen die een korte Corona-anamnese met u doorneemt.Tevens neemt zij op afstand uw temperatuur op. Voor bovenstaande anamnese verwachten wij ongeveer 10 minuten nodig te hebben. Wacht u s.v.p. in de auto of buiten tòt 10 minuten voor uw afspraak.
  • Er is (in principe) geen mogelijkheid om gebruik te maken van het toilet.
  • Er is geen mogelijkheid om gebruik te maken van de poetsruimte.
  • Tenslotte vragen wij u om alléén naar uw afspraak te komen (zonder begeleiding en/of kinderen). Eventueel kan uw begeleider in de auto of buiten wachten.

We zetten vol in op kwalitatieve mondzorg onder veilige omstandigheden en kijken er naar uit u binnenkort weer (gezond) in onze praktijk te mogen verwelkomen!

Team-KvPA