Kunstgebit / gebitsprothese


Bent u een paar of al uw tanden kwijt? Of is uw eigen gebit niet meer te behouden?
Wij helpen u weer aan een stralende lach met een goed passend gebit! Een kunstgebit is een uitneembare vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Omdat het per persoon verschilt hoeveel tanden er ontbreken, zijn er verschillende soorten prothesen (kunstgebitten).


Volledige prothese

Bij een volledige prothese wordt een kunsthars boog met tanden over het tandvlees in de boven en/of onderkaak geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

 


Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke prothese (plaatje) bestaat uit een plaatje van kunsthars dat aan uw bestaande tanden en kiezen wordt vastgemaakt. Een comfortabeler alternatief is de uitneembare frameprothese. Deze rust op een metalen frame dat met behulp van kleine ankertjes op uw bestaande tanden en kiezen wordt vastgeklikt. Soms zijn enkele kronen op natuurlijke tanden nodig die dienen als verankering voor de prothese.
 

Vergoeding zorgverzekeraar

Voor een kunstgebit (gebitsprothese) bestaat een vergoeding vanuit de basisverzekering, m.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico.

Wij helpen u graag en verzorgen voor u de aanvraag bij uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar akkoord gaat met een vergoeding, betaalt u een deel eigen risico (afhankelijk van uw zorgverzekering) en een verplichte eigen bijdrage. Deze laatste kan mogelijk deels vergoed worden vanuit een aanvullende tandartsverzekering, als u deze hebt afgesloten.

Lees hier meer over vergoedingen van de zorgverzekeraars. 
 

Wennen aan een kunstgebit

Ondanks dat onze klinisch prothesetechnicus uw prothese volledig op maat maakt, is het natuurlijk toch wennen. Ons advies is: houd uw nieuwe kunstgebit direct in en probeer er meteen mee te eten en praten. 

Mocht er toch druk of pijn ontstaan, dan staan wij uiteraard altijd voor u klaar om de nodige aanpassingen te doen. Vijl of schuur zelf nooit aan uw prothese, maar neem contact met ons op.
 

Reparaties aan uw prothese

Reparaties aan uw prothese vinden plaats in een tandtechnisch laboratorium. Vaak kunt u wachten terwijl uw prothese gerepareerd wordt. Een spoedreparatie kan veelal direct worden uitgevoerd. 
 

Alternatief voor kunstgebit: het klikgebit!

Omdat een kaak zonder tanden en kiezen slinkt, kan een kunstgebit los gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan het tandvlees geïrriteerd raken of pijn doen. Ook kunnen uw wangen invallen bij een slinkende kaak, waardoor u er ouder uit ziet. Een klikgebit is dan een comfortabele en functionele oplossing voor uw klachten. Behalve een klikgebit is ook een volledig vaste prothese op implantaten mogelijk.

 

Het klikgebit... net een echt gebit!

Een klikgebit (ook wel overkappingsprothese genoemd) is een kunstgebit, dat op twee tot vier implantaten in uw onder- of bovenkaak wordt vastgeklikt. Een klikgebit zit stevig vast, maar is voor u als drager eenvoudig uit te nemen (bijv. om te reinigen). Het klikgebit is voor iedereen die last heeft van zijn of haar kunstgebit. Maar ook voor mensen die door welke reden dan ook een slecht gebit hebben waar niet veel meer aan te doen is. Wel moet het kaakbot volgroeid zijn en er dient voldoende kaakbot aanwezig te zijn. 

 

Het klikgebit is dé oplossing wanneer u last heeft van uw kunstgebit

 

Als u langere tijd een kunstgebit draagt, slinkt het kaakbot door het ontbreken van de wortels. Hierdoor komt uw kunstgebit los te zitten, waardoor er klachten ontstaan. Dit is een natuurlijk proces, maar wel erg vervelend. Denkt u bijvoorbeeld aan:

Pijnlijk/gevoelig tandvlees
Niet meer goed durven lachen, praten en/of eten vanwege een loszittend kunstgebit
Ingevallen wangen

Met een klikgebit worden deze problemen verholpen. Door de stevige constructie krijgt uw gezicht de oude vorm weer terug en kunt u weer alles eten en voluit lachen!
 

Voordelen klikgebit

Zonder zorgen lachen, praten en eten
Een vrij gehemelte (niet in geval van gewone prothese in bovenkaak)
Het slinken van het kaakbot, waardoor de wangen invallen, wordt voorkomen
Makkelijk te reinigen

Klik hier voor 'VRIJBLIJVEND INTAKEGESPREK'. Wij nemen dan contact met u op voor het maken van een afspraak.

 

Soorten klikprotheses

Er zijn een aantal soorten klikprotheses die van toepassing kunnen zijn op uw kaaksituatie. Onze tandarts/implantologen beoordelen op basis van een mondonderzoek en röntgenfoto's wat het beste is en geeft altijd een persoonlijk advies en een begroting vooraf.